Visita a Cosmocaixa: exposició “El bressol de la humanitat”
El passat dimarts els alumnes de 1r curs del CFGS Educació i control ambiental van realitzar una sortida per complementar els seus coneixements d’història natural en relació a l’aparició dels Homínids i de l’Homo sapiens.
L’exposició fa un recorregut de l’evolució de l’home des dels seus ancestres més antics fins a l’home actual basant-se en les restes fòssils d’ossos i eines de pedra (indústries lítiques) trobades a la gorja d’Olduvai (prop de les planes del Serengueti a Tanzània).
Aquest ric jaciment és conegut per les importants troballes de fòssils d’australopitecs, d’Homo habilis i d’Homo erectus així com d’eines de pedra que van utilitzar i que van fer coneguts internacionalment als paleoantropòlegs Mary and Louis Leakey als anys cinquanta.
L’exposició actual es refereix a les excavacions que actualment realitzen els paleontòlegs de la Universitat d’Alcalà d’Henaresi conté material que procedeix del Museu Nacional de Dar es Salaam, Tanzània.
A l’exposició es fa un recorregut de l’evolució dels homínids al llarg d’uns 3 milions d’anys, des dels possiblement els primers homínids que caminaven amb dues cames passant pels austalopitecins (com ara el fòssil anomenat Lucy, Australopithecus afarensis o bé el nen de Taung, representant d’Australopithecus africanus) fins l’home actual passant per les diferents espècies del gènere Homo (H. habilis, H. ergaster/erectus, H. neanderthalensis,...).
A l’exposició es fa també una aproximació a la fauna vinculada als hàbitats de la sabana en els que van prosperar els diferents homínids a cada període. A la fotografia feta per un professor a l’exposició es pot veure una de les quatre banyes de l’ossicorn, un gran animal extint de 2,2 metres d’alçària i unes 2 tones de pes. Els fòssils tenen una antiguitat de 1,35 milions d’anys i es creu que devia ser una pressa de l’Homo erectus.